Online резултати

ivanrilski_mc@abv.bg     Телефон: 0700 10216

ИН ВИТРО ОПЛОЖДАНЕ /IVF/

Ин витро оплождането (IVF) е вид асистирана репродуктивна техника, при която зрели яйцеклетки се смесват в определено съотношение със сперматозоиди извън тялото на жената с цел оплождане. Получените в резултат на оплождането ембриони се трансферират в маточната кухина (ЕТ) или се замразяват за бъдеща употреба.
IVF (ICSI) и ET са приложими за лечение на безплодие при двойки с доказана пълна или частична непроходимост на маточните тръби при жената, при мъжки стерилитет, PCOS (поликистозен овариален синдром), ендометриоза, LUF синдром, имунологичен стерилитет, генетични изменения, овариална дисфункция, както и при използване на дарителски овоцити.
Асистираният репродуктивен метод IVF (ICSI) – ET преминава през няколко етапа:
След първоначална обща подготовка за процедурата се пристъпва към хормонална стимулация на яйчниците. Стимулацията може да се проведе по къс или дълъг протокол. При пациенти, които не реагират на стимулация или такава е противопоказана, се извършват спонтанни цикли.
Следващ етап е добиването на яйцеклетки чрез фоликулна пункция. Извършва се под краткотрайна анестезия и под ехографски контрол.
Следва вземане на сперматозоиди от партньора, които се обработват по различни методики. В зависимост от качеството на сперматозоидите се преценява коя техника на оплождане да се използва – класическо ин витро оплождане (IVF) или ICSI. Оплодените ембриони се култивират в лабораторни условия до поставянето им в маточната кухина – ембриотрансфер. След ЕТ се предписват медикаменти за лутеална поддръжка. Две седмици след извършването на ембриотрансфера се прави кръвен или уринарен тест за бременност.
Пункция на фоликули
Пункцията на фоликули се извършва 36 часа след поставяне на hCG препарата. Пациентката е под пълна упойка приблизително 15-30 минути. С помощта на дълга игла, прикрепена към вагинална ултразвукова сонда, акушер-гинекологът достига до яйчниците и аспирира в спринцовки течността от фоликулите. Ембриологът изследва под микроскоп тази течност и събира яйцеклетките в специална среда, в която те се инкубират няколко часа преди оплождането. Не всички фоликули съдържат яйцеклетки.
Предстои ми фоликулна пункция – какво трябва да знам?
Пункцията се прави сутрин. Не трябва да сте приемали вода и храна поне 6-8 часа. След манипулацията ще сте под наблюдение в медицинския център 3-4 часа. От деня на пункцията започва прием на медикаменти за лутеална поддръжка, когато се предвижда ембриотрансфер.
Ембриотрансфер
Това е процедурата по връщане на развиващи се ембриони в маточната кухина. Може да се извърши между 2-ри и 5-ти ден след фоликулната пункция (денят на пункцията е нулев). С помощта на много фин катетър ембриологът аспирира ембрионите и подава катетъра на акушер-гинеколога. След направена предварително промивка на влагалището, лекарят преминава с катетъра през шийката на матката и под ехографски контрол поставя ембрионите в маточната кухина. Кога и колко ембриона да се трансферират се решава съвместно от лекаря, ембриолога и пациента. Прилагаме индивидуален подход при всеки пациент. Тест за бременност се прави 14 дни след ембриотрансфер.
Предстои ми ембриотрансфер – какво трябва да знам?
Ембриотрансферите се правят обикновено в ранния следобед. Не е необходимо да сте гладна и жадна. Два часа преди трансфера трябва да започнете прием на повече течности (около 1-1.5 л), за да се напълни добре пикочният мехур. След манипулацията се лежи на гинекологичния стол 30-40 минути.
Ин витро оплождане чрез ICSI
Методът ICSI (интрацитоплазмено спермално инжектиране) е подобен на IVF, но в този случай се инжектира само един сперматозоид в яйцеклетката. Техниката се прилага при пациенти с ниска концентрация, намалена подвижност и влошена морфология на сперматозоидите, както и при пациенти с липса на оплождане от класическата Ин витро методика. Въвеждането на сперматозоида в яйцеклетката става под микроскопско увеличение чрез микропипета. Необходимо е предварително яйцеклетката да се подготви като се отстранят заобикалящите я кумулусни клетки.